Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Euro 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΛΕΝΕ

/

Συμπτώματα και αίτια για τον καρκίνο του στόματος- ΒΙΝΤΕΟ αυτοεξέτασης

Συμπτώματα και αίτια για τον καρκίνο του...

Προληπτικά μέτρα

Ο καρκίνος του στόματος είναι μια σοβαρή ασθένεια που όμως μπορεί να θεραπευτεί. Η πρώιμη διάγνωση αποτελεί θεμέλιο για επιτυχή θεραπεία και επιβίωση. Ο καρκίνος του στόματος είναι μία από τις 10 πιο συχνές μορφές καρκίνου παγκοσμίως. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο καρκίνος του στόματος σκοτώνει 1 άνθρωπο κάθε ώρα σε καθημερινή βάση.

Δυστυχώς αυτό συμβαίνει διότι η διάγνωση γίνεται αργά, κυρίως λόγω έλλειψης ενημέρωσης. Στην Ελλάδα έχουμε 600-700 νέες περιπτώσεις ετησίως και πεθαίνουν περίπου 200 ασθενείς.

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου του στόματος, όπως και κάθε ασθένειας άλλωστε, είναι η πρόληψη. Η πρόληψη στηρίζεται στη γνώση του κάθε ανθρώπου όσον αφορά το ποιοι είναι οι καρκινογόνοι παράγοντες και η αποφυγή τους. Ο δεύτερος καλύτερος τρόπος είναι η πρώιμη διάγνωση και θεραπεία. Όσο πιο πρώιμο είναι το στάδιο στο οποίο διαγιγνώσκεται ο καρκίνος του στόματος, τόσο καλύτερη πρόγνωση έχει, αυξάνοντας το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης.

Στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του στόματος καίριος είναι ο ρόλος της αυτοεξέτασης. Ο καρκίνος του στόματος μπορεί να εκδηλωθεί παντού. Στα ούλα, στα μάγουλα, στον ουρανίσκο, πιο συχνά όμως εντοπίζεται στο πλάγιο ή στο κάτω μέρος της γλώσσας (30%), στα χείλη (17%) και στο έδαφος του στόματος (14%). Πρέπει λοιπόν να ελέγχετε τακτικά το στόμα, τον λαιμό και το πρόσωπο μπροστά στον καθρέφτη.

Το παρακάτω βίντεο, το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Εκστρατείας Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Στόματος «Βγάλε γλώσσα στον καρκίνο» (oralcancer.gr), σας δείχνει ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσετε για να κάνετε σωστά τη διαδικασία.

Παράγοντες κινδύνου

Κάπνισμα: Είναι η κύρια αιτία του καρκίνου του στόματος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μισοί από τους καπνιστές θα πεθάνουν από μια ασθένεια που έχει σχέση με το κάπνισμα. Ο καπνός περιέχει περίπου 300 καρκινογόνες ουσίες. Αν θες μπορείς να σταματήσεις να καπνίζεις. Ζήτα βοήθεια.

Αλκοόλ: Η ακεταλδεΰδη που περιέχεται στα οινοπνευματώδη ποτά, ενοχοποιείται για την εμφάνιση καρκίνου του στόματος στους πότες. Ένας στους 4 ενήλικες στην Ευρώπη θεωρούνται εξαρτημένοι από το αλκοόλ (άνω των 3 ποτηριών ημερησίως) και ευάλωτοι στον καρκίνο του στόματος, ιδίως αν καπνίζουν ο κίνδυνος αυξάνεται 30 φορές. Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου μειώνεται σημαντικά όταν καπνιστές και πότες σταματούν αυτές τις επικίνδυνες για την υγεία συνήθειες.

Δίαιτα: Μια υγιής και ισορροπημένη δίαιτα προστατεύει τον οργανισμό απέναντι στον καρκίνο του στόματος. Τα λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι κ.α.) αλλά και όλα τα φρούτα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του στόματος. Επίσης τα λιπαρά Ω3 που έχουν τα αυγά και τα ψάρια, καθώς και τροφές πλούσιες σε ίνες, όπως ξηροί καρποί και δημητριακά θωρακίζουν τον οργανισμό από τη νόσο.

HPV(Ιός θηλωμάτων του ανθρώπου): Ο ιός HPV (τύπος 16, 18) που μεταδίδεται με το στοματικό σεξ, είναι σήμερα ένας από τους πιο μεγάλους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του στόματο-φάρυγγα, κυρίως σε άτομα νεαρής ηλικίας που δεν είναι συνήθως καπνιστές. Πιστεύεται ότι την ερχόμενη δεκαετία θα είναι πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου από τον καπνό και το αλκοόλ.

Προληπτικά μέτρα

  • Να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας, ακόμη κι αν φοράτε οδοντοστοιχίες, ιδίως αν καπνίζετε ή πίνετε αλκοολούχα ποτά (πάνω από 3 ποτήρια την ημέρα).
  • Όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας να εξετάζετε το στόμα σας. Αν δείτε άσπρες ή κόκκινες πλάκες, πληγές ή κάποια άλλη αλλαγή στο στόμα σας που δεν υποχωρεί μέσα σε δύο εβδομάδες, ζητήστε την συμβουλή του οδοντιάτρου σας.
  • Να φτιάχνετε τα χαλασμένα δόντια και να αλλάζετε κακές προσθετικές εργασίες.
  • Όταν εκτίθεστε συχνά και πολύ στον ήλιο να φοράτε καπέλο και να βάζετε ειδική αντηλιακή κρέμα στα χείλη σας.
  • Η διατροφή σας θα πρέπει να είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C και E που θωρακίζουν τον οργανισμό από τον καρκίνο του στόματος.
  • Διακόψτε το κάπνισμα και ελαττώστε την κατανάλωση αλκοόλ.

Ύποπτα και ανησυχητικά σημάδια

  • Πληγές στο στόμα: Αν έχετε μια πληγή στο στόμα που δεν υποχωρεί μέσα σε δύο εβδομάδες μην την αμελήσετε.
  • Ογκίδια ή διογκώσεις στο στόμα ή στον λαιμό.
  • Ερυθρές, λευκές ή μελανές πλάκες παντού στο στόμα: Αν δείτε κάποια αλλαγή στο χρώμα ή στην υφή μην τις αμελήσετε.
  • Μούδιασμα ή απώλεια αίσθησης ή πόνος: Αν αισθανθείτε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα στο στόμα μην τα αμελήσετε.
  • Αιμορραγία ή ξαφνικό πρόβλημα στα ούλα με απότομη μετακίνηση δοντιών μπορεί να είναι νόσημα των ούλων, αλλά και πρώιμο σύμπτωμα καρκίνου του στόματος: Μην τα αμελήσετε.

Σε αυτό το email [email protected] στείλτε μου τα μηνύματά σας (σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε και θέλετε να ερευνήσουμε), ή το τηλέφωνό σας (αν θέλετε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά) και να είστε σίγουροι ότι η δύναμη που θα δώσει ο ένας στον άλλον θα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στη μάχη που δίνουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί πρέπει να ‘ρθει ένας καρκίνος για να σκεφτούμε τη ζωή μας;

ΗΜΕΡΑ 352η με καρκίνο: Στην Ογκολογική για θεραπεία με τρία νέα παιδιά

Μια οικογένεια με καρκινοπαθείς και τους δύο γονείς

Το Ημερολόγιο ενός Καρκινοπαθούς

Πρώτη δημοσίευση 28 Μαΐου 2020

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr