Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Euro 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Γιάννης Παππάς: Μας καλεί να ανακαλύψουμε το Καρναβάλι στη λογοτεχνία, τί είπε στο thebest.gr

Γιάννης Παππάς:  Μας καλεί να ανακαλύψου...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Το νέο του βιβλίο, μια ανθολογία πεζών και ποιημάτων, παρουσιάζεται αυτή την Τετάρτη στη Φιλαρμονική

Στην κατεξοχήν ελληνική καρναβαλική πόλη, την Πάτρα, ο γνωστός καθηγητής φιλολογίας, ποιητής και μεταφραστής Γιάννης Η. Παππάς, μας καλεί να βυθιστούμε σε διαφορετικά «πελάγη» του εθίμου.

Να πλεύσουμε στα βάθη της πλούσιας και ετερόκλητης ιστορίας και καταγωγής  του, όπως καταγράφεται στην ποίηση και την πεζογραφία. Μετά από μια 10ετία συστηματικής μελέτης, έρευνας και επαφής με το έργο 140 λογοτεχνών κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του «Καρναβάλι, Μάσκα και Μεταμφίεση στη Νεοελληνική Λογοτεχνία», το οποίο θα παρουσιαστεί αυτή την Τετάρτη 22/5 στη νοσταλγική αίθουσα του Ωδείου της Φιλαρμονικής.

Ομιλητές θα είναι οι Ηλίας Γρηγόρης πρώην πρόεδρος κοινωφελούς επιχείρησης Καρναβάλι Πάτρας, Ηρα Κουρή, που προήδρευσε στον καρναβαλικό οργανισμό του Δήμου, Αντυ Μπακοπούλου, δημοσιογράφος στο thebest.gr, Πέτρος Ψωμάς επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Σπιράλ». Θα συντονίσει η δημοσιογράφος Νατάσα Τραγουστή ενώ αφηγητές θα είναι η Βικτωρία Αγγελοπούλου, συμβολαιογράφος- συγγραφέας και ο Τζίμης Πολίτης, ηθοποιός- σκηνοθέτης- παρουσιαστής στο Πατρινό Καρναβάλι.

Γεννημένος στους Χαλκιάδες Αρτας, ο Γιάννης Παππάς αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ζει στην πόλη μας από το 1992. Μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και του Κύκλου Ποιητών διδάσκει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενώ παράλληλα  μεταφράζει ιταλική  ποίηση και συνεργάζεται με λογοτεχνικά περιοδικά.

Με αφορμή την ανθολογία «Καρναβάλι, Μάσκα και Μεταμφίεση στη Νεοελληνική Λογοτεχνία» από τις εκδόσεις  Ελληνικά Γράμματα και το περιοδικό Διαπολιτισμός, συνομιλήσαμε μαζί του.

«Η αλήθεια είναι πως δεν έχω βιωματική σχέση με το Καρναβάλι, όπως οι Πατρινοί. Εχω μνήμες από τελείως διαφορετικά, αγροτικά καρναβάλια, και ζώντας στην Πάτρα, δεν συμμετέχω σε πλήρωμα, απλά στην κορύφωση των τελευταίων ημερών θα πάω σε κάποιο χορό ή θα δω την παρέλαση. Εδώ από μικρά παιδιά ο κόσμος «μεγαλώνει» μέσα από το Καρναβάλι. Ούτε σαν θέαμα με αγγίζει τόσο, συν ότι όλοι διαπιστώνουμε πλέον σημάδια φθοράς. Νιώθω σαν τους επισκέπτες που θέλουν να παρακολουθούν ως κομμάτι μιας μαζικής διαδικασίας, δίχως εκλεκτικά κριτήρια. Μένουν δηλαδή στη μεγάλη εικόνα. Δεν διαχωρίζουν το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα με την ματιά των έμπειρων καρναβαλιστών. Το βιβλίο μπορεί να προκαλέσει σκέψεις και ιδέες για το «προιόν», που ενδεχομένως  δεν εκμεταλλευόμαστε όπως του αξίζει και έχει ανάγκη επαναπροσδιορισμού» μας εξήγησε.

«Το βιβλίο αυτό είναι μια περιδιάβαση. Οι αναγνώστες παροτρύνονται να ατενίσουν από μια άλλη πλευρά τη μεγάλη γιορτή. Ως κοινωνικό και ιστορικό γεγονός του οποίου η αντανάκλαση υπάρχει στη λογοτεχνία. Γιατί η λογοτεχνία είναι η αντανάκλαση της πραγματικότητας. Καταξιωμένα ονόματα γράφουν για το Καρναβάλι που εμπνέει με το πνεύμα αναρχίας, απελευθέρωσης, εναλλαγής των εποχών. Οι συμμετέχοντες παραμερίζουν τις αναστολές τους και αφήνονται στη χαρά όπως συμβαίνει στην ίδια τη φύση. Θεωρώ πως η σημερινή μετεξέλιξη του Πατρινού Καρναβαλιού εστιάζει στο μεγάλο ξεφάντωμα κυρίως της νεολαίας που διψάει να ξεφύγει από την καθημερινότητα. Η πόλη όμως μπορεί να αναδείξει και άλλες πτυχές δημιουργικά, όπως φαίνονται στην τέχνη. Να πάρει ιδέες, να στοχαστεί μέσα από σχετικά κείμενα. Το στοιχείο της μάσκας είναι επίσης μια ανατροπή. Κυρίαρχο για παράδειγμα στα μεσαιωνικά καρναβάλια, όπου λειτουργούσε αντιεξουσιαστικά. Ο ευρωπαικός προσανατολισμός αναδεικνύεται στα γραπτά της  Αθηνάς Κακούρη και της Ρέας Γαλανάκη, ενώ ο Τίτος Πατρίκιος αναφέρει «Ολοι φοράμε μια μάσκα». Και πράγματι ανάλογα με το πού βρισκόμαστε και σε τι στοχεύουμε αλλάζουμε συμπεριφορές, δεν είναι έτσι;. Στην Πάτρα όπου δεσπόζει η γιορτή με πρωτεργάτες τους αλλοτινούς, κοσμοπολίτες αστούς και τροφοδοτήθηκε μια μοναδικότητα, συγκριτικά με τις παραδοσιακές φιέστες σε Ξάνθη ή Τρίκαλα, μπορούμε να κινητοποιηθούμε για την εξέλιξή της διαβάζοντας… Χρειάστηκε να μου εμπιστευθούν τα έργα τους 80 ζώντες λογοτέχνες και 60 που έχουν πεθάνει.»

Ας τους αφουγκραστούμε γόνιμα λοιπόν. Ως ένα «παράθυρο στον κόσμο», όχι «κολλημένοι» στο προφανές της τοπικίστικης σφαίρας.

 

 Ειδήσεις Τώρα

Διαγνωστικά κέντρα: Συνεχίζουν και αυτή την εβδομάδα με κατεβασμένα ρολά – Τι ζητούν

«Παπάγια Μάντολες»: Η Πέτρα Μαυρίδη επιστρέφει στην Πάτρα ως σκηνοθέτης και μιλάει στο thebest.gr

 Χαρά και συγκίνηση για τις αρσακειάδες που επισκέφθηκαν το ανακαινισμένο Παλαιό Αρσάκειο (45 φωτο)

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View